Nedenstående artikel indeholder sponsorerede links

Mange kvinder oplever desværre ifb med deres graviditet smerter og gener i og omkring bækkenet. Mange vil under graviditeten opleve at få diagnosen bækkenløsning grundet disse smerter i og omkring bækkenet. Det er dog ikke alle af disse som egentlig lider af bækkenløsning, men begrebet bruges lidt i flæng og der mangler ofte konsensus om hvordan bækkenløsning egentlig defineres

Bækken relaterede problemer under graviditeten er dog meget udbredt – heldigvis er der dog ofte noget at gøre

Bækkenløsning – hvorfor?

Frigivelsen af en række hormoner sker som en naturlig del af graviditeten. Sidst i graviditeten frigives en række hormoner som er medvirkende til at fødselskanalen kan udvide sig under selve fødslen – Reel bækkenløsning forekommer formodentlig pga forstyrrelse i denne hormonelle proces. Hormoner kan frigives i for stor mængde for tidligt i graviditeten, resulterende i instabilitet i bækkenled og symfysen (skambenet)

Det reelle tal for bækkenløsning varierer ifht hvilken undersøgelser som kigges på. Men det estimeres at under 10% af smerter og gener i og omkring bækkenet hos gravide kvinder skyldes egentlig bækkenløsning (kilde: sundhed.dk). Nogle undersøgelse angiver dog tallet helt op til 90% af de gravide kvinder – forskellen i disse tal skyldes formodentlig manglende konsensus om diagnosen

Ondt i lænd og bækken behøves derfor ikke skyldes bækkenløsning, men mange oplever alligevel smerter og gener især i sidste del af graviditeten. Det estimeres at ca 1/3 af gravide oplever smerter og gener i og omkring bækkenet i en sådan grad at det forstyrre nattesøvnen. Smerter i bækkenet er tillige den hyppigste årsag til at gravide kvinder sygemeldes før tid.

Din Kiropraktor København kan hjælpe dig med at afklare om du lider af bækkenløsning eller anden årsag til smerter og gener i bækkenet. Din kiropraktor i København kan samtidig hjælpe dig med behandling således at dine smerter kan lindres og dagligdagen kan fungere bedre. Bækkensmerter og smerter i de omkringliggende strukturer herunder lændesmerter kan betyde nedsat livskvalitet for den gravide, men også begrænse den gravide i bevægelse hvilket kan komplicere graviditeten fremadrettet.

Flere faktorer øger sandsynligheden for problemer med smerter i bækken, blandt disse er blandt andet.

  • tidligere problemer og smerter til ryggen
  • problemer under tidligere graviditeter
  • tidligere traumer
  • nedsat aktivitetsniveau under graviditet.

Smerter i bækkenet – hvad skal jeg gøre?

På trods af smertende kan virke svært begrænsende for din fysiske udfoldelse, er det vigtigt at du som gravid for bevæget dig nok under hele graviditeten. Manglende fysisk aktivitet besværliggøre mange aspekter af graviditeten og øger sandsynligheden for komplikationer – ikke kun selve graviditeten, men også fødslen. Fysisk aktivitet er derfor nødvendigt for både dig men også det ufødte barn.

Fysisk aktivitet anbefales af Sundhedsstyrelsen under hele gravidteten.  For gruppen af kvinder uden tidligere større fysisk aktivitet anbefales det at begynde på fysisk aktivitet og eventuel konditionstræning i det omfang den kan lade sig gøre.

Ifølge sundhedsstyrelsen viser forskning at kvinder som er fysisk aktive under graviditeten har færre komplikationer generelt og at barnet på trods af fysisk aktivitet er normal vægtigt hos denne gruppe

Bækkenløsning – behandling?

Kiropraktorerne ser og behandler mange kvinder med smerter i og omkring bækkenet ifb med graviditet. Vi kan desuden hjælpe dig med relevant træning også selvom dine smerter omkring bækkenet ikke skyldes bækkenløsning men evt anden bagvedliggende årsag.

Få hjælp til bækkenløsning eller smerter i bækkenet i dag – kontakt din kiropraktor